Θεολογία Της Αγιογραφίας

Η Αγιογράφηση του Ιερού Ναού, αναφέρεται στον ιστορικό, αγιολογικό και λειτουργικό κύκλο της Ορθόδοξης εκκλησίας μας.
Η συνένωση της εικαστικής δημιουργίας με την παράδοση και την Θεολογία εναρμονίζουν την κλασική αρχαιότητα με το Χριστιανισμό και την Ορθοδοξία.

Και στη μεν κλασική αρχαιότητα οφείλεται η αναζήτηση του ωραίου, η τελειότητα των σχημάτων, η αρμονία και η αναπαράσταση της φύσεως και του Ορθοδόξου πιστού με ιδεαλιστικό τρόπο, στο δε Χριστιανισμό και κυρίως στην Ορθοδοξία, οφείλεται η εξαφάνιση του όγκου και του χώρου, η τάση για αφηρημένη έννοια και η αναπαράσταση, τόσο του πνευματικού κόσμου, όσο και των μεγάλων και αιωνίων αληθειών της Ορθοδοξίας μας.

Περιγράφεται ο απερίγραπτος Θεός και γίνεται προσπάθεια να θεοποιηθεί ο περιγραπτός άνθρωπος.

Παράλληλα εξιστορείται η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη με τις βαθύτερες συμβολικές της παραστάσεις και δογματικές αλήθειες, υποτάσσοντας τον υλικό στον πνευματικό κόσμο και μεταστρέφοντας την κοσμική σε θεία πραγματικότητα.

Έτσι επιτυγχάνεται η βίωση των μεγάλων αληθειών της Ορθόδοξης αγιογραφίας και η μετάβαση των πιστών από τον παρόντα υλικό και πεπερασμένο κόσμο  στον ουράνιο και αιώνιο.

4 Οκτωβρίου, 2019 | Τεχνικές | Κανένα σχόλιο
Ετικέτες:

Σχολιάστε

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*